Afhankelijk van organisatiecultuur, groepsomvang en diversiteit van medewerkers wordt beter gepresteerd bij meer verantwoordelijkheid, autonomie en zelfsturing. Zelfroosteren is ter ondersteuning hiervan een krachtig instrument. Zelfroosteren is oorspronkelijk beschreven als “Het individueel bepalen van werktijd, los van gedefinieerde diensten.” Dit wordt ook wel het Zweedse model genoemd.
In de markt worden echter veel varianten geboden die verschillende niveaus van medewerker participatie ondersteunen. Zelfroosteren is daardoor een verzamelbegrip geworden voor alle vormen van roosteren waarin de medeweker in meer of mindere mate betrokken is.
In de visie van Monaco is zelfroosteren succesvol indien de unieke kenmerken van iedere groep binnen de organisatie worden onderkend en op een passende manier worden ondersteund. Iedere afdeling heeft karakteristieke kenmerken w.o. omvang, zelfstandigheid, niveau en leiderschapsvorm. “One size fits all” werkt niet voor zelfroosteren.
MONACO Zelfroosteren is onderdeel van de MONACO Plancyclus die loopt van capaciteitsplanning, zelfroosteren en tijdregistratie naar analyse en forecasting.
MONACO maakt het mogelijk om per afdeling of team een gradatie in zelfroosteren toe te passen die het best bij dat onderdeel aansluit. Monaco is één van de marktleiders in collectief zelfroosteren in Nederland en koploper van Nordic planning in Scandinavië.